Sunday, July 1, 2018

2.Saamueli 11-12; Laulud 51


Taavet oli Iisraeli kuningatest võimsaim mitmel põhjusel: 1.  Ta liitis erinevad suguharud üheks rahvaks, 2.  Ta kasvatas kõvasti riigi jõukust, 3. Riigi juhtimine põhines religioossetel põhimõtetel, Jumala tahe oli Iisraelis seaduseks.  Taaveti nooruspõlve kogemused valmistasid teda ette, olemaks suur kuningas.  Ja siiski vaatamata suurepärasele ettevalmistusele, tunnistusele, lojaalsusele ja heatahtlikkusele muutus kõik, kui ta nägi Batsebat.  Mis viis sellise muutuseni?

Taavet, kes vaatas kord julgelt Koljatile silma lasi ja oli kahevõitluses võidukas, lasi end pimestada väikestel asjadel. 

Kohuse täitmata jätmine
2.Saamueli 11:1  Ajal kui tema, kuningana, oleks pidanud minema sõtta, saatis ta teised enda eest.  Ta jättis oma kohuse täitmata ja jäi ise turvalisse (mugavamasse) paika, valesse kohta sel hetkel.

Vaatas valel ajal vales kohas (valet asja)
2.Saamueli 11:2  Batseba pesi end õhtuhämaruses privaatses paigas, kohas kuhu teised inimesed tõenäoliselt ei näinud.  Välja arvatud palee katuselt, aga kuningas oleks pidanud olema lahingus.  Päike loojus, oli hämar, aga Taavet pingutab, et paremini näha, ta ei pööra pilku ära.   

Ihaldab (himustab)
2 Saamueli 11:3  Taavet hakkas mõtlema sellele naisele keda ta oli näinud ja kuna polügaamia oli tavaline (ja Taavetil oli juba mitu naist), soovis ta teda endale naiseks.  Kuid ta ei olnud huvitatud lihtsalt temaga tutvumisest ja tema iseloomu tundma õppimisest. Ta oli näinud naise keha ja see oligi just keha millest ta oli huvitatud (vähemalt esialgu).  Kõigele lisas, kui talle öeldi, et see oli kellegi teise (Uurija) naine, oleks Taavet pidanud kohe sel hetkel himustamise lõpetama, aga ta ei teinud seda.

Iha ajel tegutsemine
2.Saamueli 11:4.  Taavet teadis, et ta ei saa austusväärselt Batsebaga abielluda.  Seega ta kasutab naist ära ja saadab ta koju tagasi.  Miks piibli autorid ei mõista kunagi Batseba üle kohut?  Taavet oli kuningas.  Batseba ei kontrollinud seda olukorda, ta tegi mida kuningas nõudis.

Katse pattu peita
2.Saamueli 11:5 Eelmisest salmist saime teada, et Batseba katusel pesemine oli igakuine kuupuhastuse järgne rituaal, mis on aja kontekstis oluline.  Sellest me näeme, et lapse isa ei saanud olla Uurija, kuna ta oli sõjas.  Taavet proovib erinevate taktikatega Uurijat oma naise juurde saada, kuid ustava teenijana teab tema oma kohta ja püüab olla alati õigel ajal õiges paigas.  Iroonilisel kombel, meeleheites, teeb Taavet Uurijale täpselt seda sama, mida tema äi püüdis talle teha – püüab teda kõrvaldada ja see õnnestub.  Lisaks Uurijale saavad asjatult surma veel teisedki sõjamehed. 2.Sam. 11:17.  Peale Uurija surma abiellub ta Batsebaga, mis justkui oleks kena tegu kuninga poolt. 


TAGAJÄRG

Prohvet Naatan tuletab Taavetile meelde, et Issand näeb kõike.  2.Saamueli 1-14
Tahan ära märkida, et JST 2.Saamueli 12:13 ütleb, et Taavetile ei ole andestatud.  „Issand ei ole su pattu sulle andeks andnud“
Naatan kuulutab talle ette päris ränki tagajärgi: Esiteks 2 Sam. 16:22 ja teiseks 2 Sam. 12:14.

„Taavet tegi kohutava kuritöö püüdes peita abielurikkumise pattu ja kogu oma ülejäänud elu otsis ta andestust.  Mõned laulud väljendavad tema hinge sügavaimat valu; ometi maksab ta ikka veel oma patu eest.  Ta ei saanud tõusta üles Jeesuse Kristuse ülestõusmisel.  Peetrus kinnitas, et tema keha oli ikka veel hauas ja Prohvet Joseph Smith on öelnud, et Taavet otsis Jumalalt pisarsilmil andestust, Uurija tapmise pärast, aga ta läks läbi põrgust ja sai ka siis vaid lubaduse, et tema hing ei jää alatiseks põrgusse.  Seepärast ma küsin taas, kes teist soovib veeta aega saatanaga põrgus, enne kui ta saab patust puhtaks?“ (Joseph Fielding Smith, Answers to Gospel Questions, 1:74)  Vaata ka ÕL 132:39

 „Meeleparandus tähendab alati seda, et suurem õnn on ees.“ Neil L. Anderson, Oktoober 2009

No comments:

Post a Comment