Friday, August 3, 2018

1 Kuningate 17-19


Eelmises tunnis rääkisime põgusalt mõnest Juuda ja Iisraeli kuningast.  Kõik järgnevad Juuda kuningad olid samuti ebajumalakummardajad.  Iisraeli kuninga Ahabi, Omri poja, valitsemise ajal oli rahvas hävituseks küps.  Vaatame 1.Kuningate 16:30-33  See oli siis sissejuhatuseks.
Järgmisest peatükist algab prohvet Eelija lugu.  Eelija nimi tähendab „Jehoova on mu Jumal“. 

EELIJA ELU – üks ime teise järel
  • (1 Kuningate 17:1) See imetegu/nuhtlus oli otses vastuolus Baali kummardamisega, keda peeti tormi Jumalaks, selleks kes annab maale vihma ja hoiab maa viljaka.  Oma sõnadega kinnitab Eelija, et Baalil ei ole midagi pistmist vihma ja maa viljakusega, see on ainult Issand kelle käes on viljakus ja viljatus, elu ja surm. 
  •  (1 Kuningate 17:3-4)  Kriti jõgi oli siis tegelikult selline oja ("wadi"), milles oli vett ainult vihmaperioodil.  Kuna oli põud, oli see ime, et seal üldse vett oli. 
  •  (1 Kuningate 17:10-16)
  •  (1 Kuningate 17:17-23) 
  •  (1 Kuningate 18:21-40)  (5.Moosese 13:1-6)
  •  (1 Kuningate 18:41-45) 
  •  (1 Kings 19:1-7)  Isegi vägev Jumala prohvet ei saa kontrollida inimhinge, kes keeldub meelt parandamast.
  •  (1 Kings 19:8-21)  40 ööd ja päeva on sümbol.  Karmeli mäelt Horebi (ehk Siinai) mäeni minnes, käis Eelija tagurpidi sama tee, mille läbis Mooses koos Iisraeli lastega.  See oli lohutuse tee, mis viis Jumalani. 
  • (2 Kuningate 1:2-16)  Peale Ahabit sai Iisaeli kuningaks Ahasja. 
  •  (2 Aja. 21) 
  •   (2 Kings 2:8) 
  •  (2 Kings 2:11)  
ISSANDA KUULAMINE

Suured vaimsed kogemused tulevad tihti peale rasket kannatust ja hetkel kui tundub, et oled  läbikukkunud.  Mõelge näiteks Lehi unenäole või Joseph Smithile Liberty vanglas.  Eelija oli nii meeleheitel, et tahtis surra.  Ta oli teinud imelisi asju preesterluse väega ja ometi pidi ta end peitma võimul oleva naise pärast.  Mis sellel kõigel mõtet oli?  Ma imetlen Eelija ausust.  See kuidas ta vastab Issanda küsimusele „Mida sa siin teed?“. Ta oli tulnud õigesse kohta, Issanda lähedusse.   Ometi ei lahendanud Issand seda olukorda tema jaoks silmapilkselt.  Ta pidi Issanda sõna tähele panema ja selle järgi talitama, et ta võiks uuesti rahu tunda ja sellest olukorrast välja tulla.  Kui me kannatame, siis tihti peale võimendame oma negatiivsed tunded üle.  Issand aga annab meile oma tarkuses täpsed juhised ja aitab keskenduda positiivsele.  Tegutsedes, eriti Issandat ja ligimesi teenides, unustame enda probleemid.  Mulle meeldib kuidas Issand annab teada, mis juhtub pahelistega ning viimase asjana lisab veel selle, et Iisraelis on 7000 inimest kes teenivad Teda.  Eelija ei olnud läbi kukkunud. 


EELIJA VIIMSE AJA MISSIOON  

Piiblis ja Mormoni  raamatus on mõlemas täpselt sama pühakirja koht – Malaki 3:23-24 ja 3.Nefi 25:5-6. Joseph Smith ütles, et pöörab asemel peaks olema seob või pitseerib.    ÕL 2 ja Kallihinnalises pärlis Joseph Smith Ajaloos 1:38 on samuti mõlemas täpselt sama pühakirjasalm. 
Mis on nende salmide erinevused?:
  1. Viimse Aja salm selgitab, et prohvet Eelijal oli oluline ülesanne tuua preesterlus tagasi maa peale. 
  2. Väga tähelepanuväärne erinevus on see, et viimse aja pühakiri ei ütle, et Eelija pööraks isade südamed laste poole.  Ilmselgelt on see lubadus juba täitunud.  Nüüd on tema ülesandeks „istutada laste südametesse nende isadele antud lubadused“.  Kui me õpime oma esivanematest ja eriti kui me uurime pühakirju ja õpime mõistma neid lubadusi, mis meie esiisadele on antud, pöörduvad meie südamed meie esivanemate poole.  Kuidas see väljendub?

EELIJA VAIMU VÄLJA-VALAMINE
  1. Preesterluse vägi 
  2. Inimesed kelle südamed on pöördunud esivanemate poole
  3. Kohad, kus siduda kokku perekondi ehk templid
Preesterlus on taastatud.  Nüüd on vaja veel evangeeliumi kuulutada kõikjal maailmas, et preesterluse õnnistused võiksid jõuda kõigini. 
On palju inimesi, kes armastavad pereajalugu ja ma ei mõtle ainult viimse aja pühasid.  Aga on ka palju kiriku liikmeid, kes pereajaloo tööd armastavad ja meil on tänapäeval nii suurepärased võimalused selle töö tegemiseks.  Igaüks meist võiks mõtiskleda, kas tema süda on juba esivanemate poole pöördunud. 
Viimaks võime kõige imelisemal  kombel  Eelija vaimu väljavalamist näha templites.  Me teeme oma osa, kui maksame kümnist, elame templisoovituse vääriliselt ja osaleme templitalitustes surnute, eriti meie endi esivanemate, heaks. 

No comments:

Post a Comment